Rondje Utrecht 2022

13-5 Lang Weekendje

Normaal een uitgebreid verhaal met wat er gaat gebeuren voordat we vertrekken, maar dit voorjaar eerst een lang weekendje fietsen om te zien waar we staan, de afgelopen maanden is er veel gebeurd en is het verstandig om de conditie en dergelijke met een korte trip te toetsen. Daarom een korte route van 4 dagen langs de grenzen van de provincie Utrecht. Het voordeel van een route zo dicht bij is dat je niet veel hoeft voor te bereiden. Dus wachten op een droog weekend met goede temperaturen, de tassen aan de fiets en binnen 10km ergens op de route starten.

Vandaag de eerste etappe van het Rondje Utrecht, de bedoeling was te beginnen in Baarn, maar de dijk naar Spakenburg is afgesloten en de omleiding hadden we vorige week toch al gefietst. Tegen 10 uur zitten we aan de koffie op het terras van restaurant 033 en dat wordt ook het startpunt bij Ootje, als je daar bent, moet je even met haar op de foto.  Het boekje geeft een aantal Pràachtplekkies aan, als eerste Spakenburg, een voormalig vissersdorp aan de Zuiderzee, de havens zijn dan onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van het dorp, hier lagen namelijk de botters waarmee de  vissers hun brood verdienden. Rond 1892 telt het dorp ongeveer 200 boten, maar door de komst van de bruggen over de randmeren verloor de botterwerf haar klanten. Ootje is een beeld van een vrouw in Spakenburgse klederdracht, wat alleen nog door de oudere vrouwen in ere wordt gehouden. Het meest opmerkelijk aan de kleding is de kraplap, een brede gesteven doek over de schouders in een kleurig bloemmotief, bij rouw is deze zwart, paars of donkerblauw. 

We fietsen door de Rengerswetering met een weiland met gele boterbloemen, een prachtig stukje ongerepte natuur.

Bij Amersfoort komen we langs de vinexwijk Vathorst, deze omringt het hele gebied rondom het dorp Hooglanderveen en is vernoemd naar de gelijknamige boerderij aan de Heideweg.

We fietsen verder richting Stoutenburg en omdat we in de regio met onze roots zijn, gaan we toch even langs boerderij de Kopermolen waar ik in een noodwoning geboren, maar even later ook langs het perceel waar Dorothé is geboren, inmiddels staat daar ook nieuwbouw en natuurlijk het huisje van ma en pa waar ze ongeveer 60 jaar hebben gewoond.

Op de Stoutenburgerlaan is heerlijkheid Stoutenburg, vroeger een millieuproject van de Fransiskanen inmiddels een zorginstelling voor ouderen, in de omgeving vaak genoemd naar het kasteel wat er vroeger in de buurt heeft gestaan.

We komen door 't Jannendorp, deze straatnaam komt van het vele aantal Jannen die er gewoond hebben.

In Achterveld staat de Rooms Katholieke St. Jozefkerk uit 1933, een kruiskerk in Neo-Romaanse stijl met 2 torens  Helaas is hij niet geopend, maar het interieur bestaat uit veel schoon metselwerk. Al met al een bijzondere architectuur en bevat de kerk een aantal bijzondere kerksieraden, zoals relikwieën van de martelaren Monastinus, Proba en Verecunda. Deze zijn afkomstig uit de oude kerk, net als de houten beelden van Johannes de Doper en Johannes van Nepomuc.

We kopen de lunch bij de Spar en eten deze bij boerderij Groot Zandbrink.

Het volgende Pràachtplekkie is het Valleikanaal, tussen 1935 en 1941 aangelegd in het kader van de werkverschaffing, dit kanaal zorgde voor de afwatering van de Nederrijn naar de Zuiderzee om de Eem te ontlasten, maar ook voor de versterking van de Grebbelinie. Mijn mooiste plekje was bij het sluisje met de 3 rode beuken, helaas zijn deze geveld om het oude sluisje te beschermen tegen verval.

De route gaat verder over asfalt maar wij kiezen voor een redelijk goed te fietsen zandpad naast het kanaal.

Het avondeten (pasta) halen we bij Coop in Renswoude en voordat we naar de camping gaan nog even langs kasteel Renswoude uit de 17de eeuw in Hollands-Classicitische stijl met typisch Engelse landschapschilder ui de Romantische periode.

Na 72 km staan we, nadat de teller over de 2 x 2022 km is gegaan, op de camping de Grebbelinie in Renswoude. Volgens de dame achter de receptie is het verstandig om op het groepstentenveld te gaan staan is wat gezelliger, we staan er met z'n tweeën, vinden we ook geen probleem.

13-5 Lang Weekendje

14-5 Renswoude-Leerdam

Vannacht best behoorlijk geslapen voor de eerste nacht op het matje en we lagen er redelijk vroeg in, want het werd al snel kouder.

Direct na de camping komen we bij het Werk aan de Daatselaar, deze werd in 1799 aangelegd op de plaats waar de Slaperdijk eindigde tegen de hoge gronden. Bij de tafel zitten 2 mannen koffie te drinken en ze vragen of we een fietspomp hebben en natuurlijk helpen we elkaar. We passeren iets verder het fort aan de Buursteeg  waar ook het Grebbeliniemuseum is, hier wordt als deze geopend is een verhaal verteld van de Grebbelinie: een waterlinie die eeuwenlang een rol heeft gespeeld in de landsverdediging, zeker de moeite waard om een keer binnen te kijken. Eerst dachten we dat er ook militaire graven waren  maar dat bleek een kunstwerk te zijn.

We zoeken daarna eerst een supermarkt voor het ontbijt in Veenendaal.

Na Veenendaal fietsen we langs de Kromme Eem en de gegraven Grift door de Binnenlandse Hooivelden, land en akkerbouwgebied die teruggegeven is aan de natuur, een prachtig nat gebied waar kwelwater omhoog komt, maar ook opvanggebied is bij dreigende overstromingen. Het is nu een gebied waar veel dieren hun plaats gaan vinden, zoals de otter, ringslang, tureluur, grutto en nog veel meer.

In Rhenen komen we langs her Militair Ereveld, sinds 1946 worden op de Grebbeberg regelmatig militairen herbegraven die elders in Nederland in die meidagen zijn gesneuveld, hierdoor telt het ereveld nu ruim 850 graven. We gaan even langs de reconstructie van de loopgraven in het bos en worden aangesproken door een vrouw die zegt dat we hier niet mogen fietsen omdat het een hondlosloopgebied is, we hebben het niet gezien maar zullen opletten, ze geeft nog aan dat we even naar de beukenbomen moeten kijken, in de bast is duidelijk tot op gezichtshoogte de inslagen van de kogels nog te zien.

In Rhenen bekijken we de Cunerakerk, die er al staat sinds 1492 - een hele kunst zo tussen de gevechten door - en is één van de meest mooiste voorbeelden van de Laat-Gotiek in Nederland. Rhenenwas in de Middeleeuwen al ern pelgrimsoord, pelgrims kwamen naar de relieken van de heilige Cunera, beschermheilige van de stad. We worden aangesproken door 2 vrijwilligersters, die ons aangeven dat de kerk niet veel van de beeldenstorm heeft te lijden gehad, maar wel van diverse branden, blikseminslag en oorlogen, elke keer als de kerk helemaal klaar was na een restauratie, gebeurde er wel weer wat. Na de laatste restauratie hebben ze uit bijgeloof de laatste steen niet terug geplaatst, waardoor de kerk niet af was.

Na Rhenen fietsen we over de Utrechtse Heuvelrug op het Let de Stigterpad en komen langs een paar grafheuvels, de meeste  zijn aangelegd tussen 2000 en 800 jaar voor Christus.

We lopen nog even door de tuinen van kasteel Amerongen, volgens het boekje de moeite waard, maar we hebben mooier gezien, het kasteel zelf mogen we zonder kaartje niet in en bij de Jumbo kopen we onze lunch die eten bij de sluizen van Amerongen waar net een groot vrachtschip naar binnen ging.

In Wijk bij Duurstede is de enige molen van Nederland waar je onder door kan fietsen, het stadje heeft nog veel meer te zien, maar de dag duurt al wat te lang, dus we gaan door.

Na Culemborg gaan we over naar de Hollandse Waterlinie met de Diefdijk sinds 1820 de grens tussen Holland en Gelderland, als deze dijk er niet was geweest, had Rotterdam geen droge voeten gehad, ook hier diverse herinneringen aan de oorlogen. We komen langs een doorgezaagde bunker, volgens het boekje een schuilplaats voor de manschappen, we hebben onze bedenkingen.

Na 84 km staan we op camping Ter Leede in Leerdam.

14-5 Renswoude-Leerdam

15-5 Leerdam-Noorden

Vannacht was de laatste koude nacht van ongeveer 9 graden, dat betekent nog met wat extra lagen de slaapzak in en dan lukt het prima.

Bij Meerkerk aan de Kleine Lakerveld staat een Bonkmolen, dat is een wipmolen die omstreeks 1853 is gebouwd ten behoeve van de bemaling van de 1948 ha grote polder Lakerveld.

We blijven langs het water fietsen. De Lek heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Ameide waar we door komen en dat in 1021 nog als Amonde beschreven stond. Maar de Lek zorgde ook voor economische  welvaart. In de Middeleeuwen en tijdens de Gouden Eeuw was Ameide een belangrijke overslaghaven, dat is nog te zien aan de vele monumentale panden. De Lek steken we over met het fietspontje die alleen in de zomer vaart.

We fietsen na Cabauw over het Kerkepad, dit pad werd vroeger door de kerkelieden gebruikt, dit werd beaamd door een oudere fietser voor ons die vroeger als 6-jarige over dat pad naar de kerk moest lopen. 

De witte zwaan heeft ook zijn plekje weer gevonden. Een deel van deze route gaat door " Het Groene Hart", deze laagvlakte is in de loop van vele jaren ontstaan door de groei van van een dikke natte veenlaag, die door ontwatering geschikt is gemaakt voor het winnen van turf, landbouw en veehouderij. De dorpen waar we door komen hebben vooral lintbebouwing. 

Zo'n 10km verder komen we in Oudewater met zijn 95 gemeentelijke monumenten, waarvan de Waag het bekendst is, waar in de 16de tot 18de eeuw de mensen gewogen werden die van hekserij werden beschuldigd.

In de Romeinse tijd werd Castellum Laurium (Woerden) gesticht als grensplaats langs de Noordgrens van het Romeinse rijk. Rond 1600 kreeg de stad één omwalling, waar nu op één van de hoeken nog steeds een molen staat. We gaan nog even in de Petruskerk waar een mooi glas-in-lood raam van Jan de Bakker is aangebracht.

In Zegveld komen we langs een Ooievaarsstation waar soms 8 nesten bewoond zijn, maar ook de zwarte zwaan heeft zijn plekje gevonden.

Voor de camping Koole in Noorden fietsen we met een mooi fietspad door en langs de Nieuwkoopse plassen. Vanavond gaan we eten in 't Leeuwtje, tis zondag en na 2 dagen pasta kan dat wel weer.

15-5 Leerdam-Noorden

16-5 Dat was het voor deze keer

Gisteravond heerlijk een varkenshaasje gegeten in ’t Leeuwtje, de bedoeling was het Café de Klinker, maar deze was vol en daarna nog even nagekletst over de afgelopen dagen.

Vanmorgen na het ontbijt van de Coop via de kortste route naar de track, er wordt vandaag hevige regen verwacht met volgens het KNMI misschien wel code geel, we zullen onderweg kijken waar we kunnen inkorten, dit keer willen we niet nat thuis komen.

Het grootste deel van de route lijkt wel op de Ronde van Bourgogne van vorig jaar, heel veel over de dijken langs rivieren, zoals de Kromme Mijdrecht, de Amstel, de Oude Waver, de Holendrecht, de Angstel en de Vecht, gelukkig veel wind mee.

In de Hoef gaan we een lange fiets/wandelbrug over de Kromme Mijdrecht en bij Nessersluis hebben we de derde veerpont van deze tocht en fietsen we over de Stelling van Amsterdam ook al de derde verdedigingslinie met 46 forten voor de verdediging van Amsterdam, we zien het fort Waver-Amstel, niet te bezoeken want hij is verhuurd aan een wijnhandelaar.

Midden door Abcoude, ook wel het mooiste dorp van Utrecht genoemd, stroomt de Angstel met hefbrug die uitmondt in het Abcoudemeer. Het is een toeristisch plaatsje met maar liefst 73 geregistreerde Rijksmonumenten in de omgeving.

We nemen een kortere route richting Nigtevegt en komen over een hoge fiets/wandelbrug over het AmsterdamRijnkanaal die we met een lange slingerende oploop moeten beklimmen.

Tussen Abcoude en Loenen aan de Vecht passeren we diverse molens die vroeger zorgden voor de bemaling met vijzels van de onder andere de Garstenpolder, maar ook een korenmolen de Ruiter. De Poldermolen Tienhoven, sinds de oorlog “De Trouwe Waghter” omdat de molenaar onderduikers waarschuwde met tekens door de stand van de wieken.

Bij de lunch in Loenen worden we door de buienalarm gewaarschuwd voor de eerste regen en moeten we in Breukelen onder het genot van een espresso schuilen, maar gelukkig val het verder mee.

Langs de laatste rivier van deze tocht, de Vecht, staan diverse kastelen, buitenplaatsen en theekoepels – uitermate geschikt voor een recreatieve vaart. De Vecht is 600 jaar voor Christus ontstaan als deel van de Rijndelta en de bovenloop va het Oer-IJ en stond in de middeleeuwen bekend onder de naam Fectio.

We fietsen door de Tienhovense plassen, die zijn ontstaan door vervening en de diverse stadia van verzanding zorgen voor een milieu waarin bijzondere planten en dieren voorkomen.

Bij Hollandse Rading het laatste Prachtplekkie van de tocht, bijzonder type bovenleidingsportalen met als bijnaam ‘De Gotische Bogen’, omdat er in de oorlog weinig ijzer beschikbaar was, is er gekozen voor deze betonnen portalen.

We sluiten in Lage Vuursche af met een lekker biertje met bitterballen en splitsen we in Soest naar huis, voor Theo nog ongeveer 10 meter en voor mij bijna 15km. De tocht is fysiek en mentaal een geslaagde test geweest en we kunnen verder gaan plannen en organiseren naar een volgende grote uitdaging.

16-5 Dat was het voor deze keer

13-5 Lang Weekendje

Normaal een uitgebreid verhaal met wat er gaat gebeuren voordat we vertrekken, maar dit voorjaar eerst een lang weekendje fietsen om te zien waar we staan, de afgelopen maanden is er veel gebeurd en is het verstandig om de conditie en dergelijke met een korte trip te toetsen. Daarom een korte route van 4 dagen langs de grenzen van de provincie Utrecht. Het voordeel van een route zo dicht bij is dat je niet veel hoeft voor te bereiden. Dus wachten op een droog weekend met goede temperaturen, de tassen aan de fiets en binnen 10km ergens op de route starten.

Vandaag de eerste etappe van het Rondje Utrecht, de bedoeling was te beginnen in Baarn, maar de dijk naar Spakenburg is afgesloten en de omleiding hadden we vorige week toch al gefietst. Tegen 10 uur zitten we aan de koffie op het terras van restaurant 033 en dat wordt ook het startpunt bij Ootje, als je daar bent, moet je even met haar op de foto.  Het boekje geeft een aantal Pràachtplekkies aan, als eerste Spakenburg, een voormalig vissersdorp aan de Zuiderzee, de havens zijn dan onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van het dorp, hier lagen namelijk de botters waarmee de  vissers hun brood verdienden. Rond 1892 telt het dorp ongeveer 200 boten, maar door de komst van de bruggen over de randmeren verloor de botterwerf haar klanten. Ootje is een beeld van een vrouw in Spakenburgse klederdracht, wat alleen nog door de oudere vrouwen in ere wordt gehouden. Het meest opmerkelijk aan de kleding is de kraplap, een brede gesteven doek over de schouders in een kleurig bloemmotief, bij rouw is deze zwart, paars of donkerblauw. 

We fietsen door de Rengerswetering met een weiland met gele boterbloemen, een prachtig stukje ongerepte natuur.

Bij Amersfoort komen we langs de vinexwijk Vathorst, deze omringt het hele gebied rondom het dorp Hooglanderveen en is vernoemd naar de gelijknamige boerderij aan de Heideweg.

We fietsen verder richting Stoutenburg en omdat we in de regio met onze roots zijn, gaan we toch even langs boerderij de Kopermolen waar ik in een noodwoning geboren, maar even later ook langs het perceel waar Dorothé is geboren, inmiddels staat daar ook nieuwbouw en natuurlijk het huisje van ma en pa waar ze ongeveer 60 jaar hebben gewoond.

Op de Stoutenburgerlaan is heerlijkheid Stoutenburg, vroeger een millieuproject van de Fransiskanen inmiddels een zorginstelling voor ouderen, in de omgeving vaak genoemd naar het kasteel wat er vroeger in de buurt heeft gestaan.

We komen door 't Jannendorp, deze straatnaam komt van het vele aantal Jannen die er gewoond hebben.

In Achterveld staat de Rooms Katholieke St. Jozefkerk uit 1933, een kruiskerk in Neo-Romaanse stijl met 2 torens  Helaas is hij niet geopend, maar het interieur bestaat uit veel schoon metselwerk. Al met al een bijzondere architectuur en bevat de kerk een aantal bijzondere kerksieraden, zoals relikwieën van de martelaren Monastinus, Proba en Verecunda. Deze zijn afkomstig uit de oude kerk, net als de houten beelden van Johannes de Doper en Johannes van Nepomuc.

We kopen de lunch bij de Spar en eten deze bij boerderij Groot Zandbrink.

Het volgende Pràachtplekkie is het Valleikanaal, tussen 1935 en 1941 aangelegd in het kader van de werkverschaffing, dit kanaal zorgde voor de afwatering van de Nederrijn naar de Zuiderzee om de Eem te ontlasten, maar ook voor de versterking van de Grebbelinie. Mijn mooiste plekje was bij het sluisje met de 3 rode beuken, helaas zijn deze geveld om het oude sluisje te beschermen tegen verval.

De route gaat verder over asfalt maar wij kiezen voor een redelijk goed te fietsen zandpad naast het kanaal.

Het avondeten (pasta) halen we bij Coop in Renswoude en voordat we naar de camping gaan nog even langs kasteel Renswoude uit de 17de eeuw in Hollands-Classicitische stijl met typisch Engelse landschapschilder ui de Romantische periode.

Na 72 km staan we, nadat de teller over de 2 x 2022 km is gegaan, op de camping de Grebbelinie in Renswoude. Volgens de dame achter de receptie is het verstandig om op het groepstentenveld te gaan staan is wat gezelliger, we staan er met z'n tweeën, vinden we ook geen probleem.

13-5 Lang Weekendje

14-5 Renswoude-Leerdam

Vannacht best behoorlijk geslapen voor de eerste nacht op het matje en we lagen er redelijk vroeg in, want het werd al snel kouder.

Direct na de camping komen we bij het Werk aan de Daatselaar, deze werd in 1799 aangelegd op de plaats waar de Slaperdijk eindigde tegen de hoge gronden. Bij de tafel zitten 2 mannen koffie te drinken en ze vragen of we een fietspomp hebben en natuurlijk helpen we elkaar. We passeren iets verder het fort aan de Buursteeg  waar ook het Grebbeliniemuseum is, hier wordt als deze geopend is een verhaal verteld van de Grebbelinie: een waterlinie die eeuwenlang een rol heeft gespeeld in de landsverdediging, zeker de moeite waard om een keer binnen te kijken. Eerst dachten we dat er ook militaire graven waren  maar dat bleek een kunstwerk te zijn.

We zoeken daarna eerst een supermarkt voor het ontbijt in Veenendaal.

Na Veenendaal fietsen we langs de Kromme Eem en de gegraven Grift door de Binnenlandse Hooivelden, land en akkerbouwgebied die teruggegeven is aan de natuur, een prachtig nat gebied waar kwelwater omhoog komt, maar ook opvanggebied is bij dreigende overstromingen. Het is nu een gebied waar veel dieren hun plaats gaan vinden, zoals de otter, ringslang, tureluur, grutto en nog veel meer.

In Rhenen komen we langs her Militair Ereveld, sinds 1946 worden op de Grebbeberg regelmatig militairen herbegraven die elders in Nederland in die meidagen zijn gesneuveld, hierdoor telt het ereveld nu ruim 850 graven. We gaan even langs de reconstructie van de loopgraven in het bos en worden aangesproken door een vrouw die zegt dat we hier niet mogen fietsen omdat het een hondlosloopgebied is, we hebben het niet gezien maar zullen opletten, ze geeft nog aan dat we even naar de beukenbomen moeten kijken, in de bast is duidelijk tot op gezichtshoogte de inslagen van de kogels nog te zien.

In Rhenen bekijken we de Cunerakerk, die er al staat sinds 1492 - een hele kunst zo tussen de gevechten door - en is één van de meest mooiste voorbeelden van de Laat-Gotiek in Nederland. Rhenenwas in de Middeleeuwen al ern pelgrimsoord, pelgrims kwamen naar de relieken van de heilige Cunera, beschermheilige van de stad. We worden aangesproken door 2 vrijwilligersters, die ons aangeven dat de kerk niet veel van de beeldenstorm heeft te lijden gehad, maar wel van diverse branden, blikseminslag en oorlogen, elke keer als de kerk helemaal klaar was na een restauratie, gebeurde er wel weer wat. Na de laatste restauratie hebben ze uit bijgeloof de laatste steen niet terug geplaatst, waardoor de kerk niet af was.

Na Rhenen fietsen we over de Utrechtse Heuvelrug op het Let de Stigterpad en komen langs een paar grafheuvels, de meeste  zijn aangelegd tussen 2000 en 800 jaar voor Christus.

We lopen nog even door de tuinen van kasteel Amerongen, volgens het boekje de moeite waard, maar we hebben mooier gezien, het kasteel zelf mogen we zonder kaartje niet in en bij de Jumbo kopen we onze lunch die eten bij de sluizen van Amerongen waar net een groot vrachtschip naar binnen ging.

In Wijk bij Duurstede is de enige molen van Nederland waar je onder door kan fietsen, het stadje heeft nog veel meer te zien, maar de dag duurt al wat te lang, dus we gaan door.

Na Culemborg gaan we over naar de Hollandse Waterlinie met de Diefdijk sinds 1820 de grens tussen Holland en Gelderland, als deze dijk er niet was geweest, had Rotterdam geen droge voeten gehad, ook hier diverse herinneringen aan de oorlogen. We komen langs een doorgezaagde bunker, volgens het boekje een schuilplaats voor de manschappen, we hebben onze bedenkingen.

Na 84 km staan we op camping Ter Leede in Leerdam.

14-5 Renswoude-Leerdam

15-5 Leerdam-Noorden

Vannacht was de laatste koude nacht van ongeveer 9 graden, dat betekent nog met wat extra lagen de slaapzak in en dan lukt het prima.

Bij Meerkerk aan de Kleine Lakerveld staat een Bonkmolen, dat is een wipmolen die omstreeks 1853 is gebouwd ten behoeve van de bemaling van de 1948 ha grote polder Lakerveld.

We blijven langs het water fietsen. De Lek heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Ameide waar we door komen en dat in 1021 nog als Amonde beschreven stond. Maar de Lek zorgde ook voor economische  welvaart. In de Middeleeuwen en tijdens de Gouden Eeuw was Ameide een belangrijke overslaghaven, dat is nog te zien aan de vele monumentale panden. De Lek steken we over met het fietspontje die alleen in de zomer vaart.

We fietsen na Cabauw over het Kerkepad, dit pad werd vroeger door de kerkelieden gebruikt, dit werd beaamd door een oudere fietser voor ons die vroeger als 6-jarige over dat pad naar de kerk moest lopen. 

De witte zwaan heeft ook zijn plekje weer gevonden. Een deel van deze route gaat door " Het Groene Hart", deze laagvlakte is in de loop van vele jaren ontstaan door de groei van van een dikke natte veenlaag, die door ontwatering geschikt is gemaakt voor het winnen van turf, landbouw en veehouderij. De dorpen waar we door komen hebben vooral lintbebouwing. 

Zo'n 10km verder komen we in Oudewater met zijn 95 gemeentelijke monumenten, waarvan de Waag het bekendst is, waar in de 16de tot 18de eeuw de mensen gewogen werden die van hekserij werden beschuldigd.

In de Romeinse tijd werd Castellum Laurium (Woerden) gesticht als grensplaats langs de Noordgrens van het Romeinse rijk. Rond 1600 kreeg de stad één omwalling, waar nu op één van de hoeken nog steeds een molen staat. We gaan nog even in de Petruskerk waar een mooi glas-in-lood raam van Jan de Bakker is aangebracht.

In Zegveld komen we langs een Ooievaarsstation waar soms 8 nesten bewoond zijn, maar ook de zwarte zwaan heeft zijn plekje gevonden.

Voor de camping Koole in Noorden fietsen we met een mooi fietspad door en langs de Nieuwkoopse plassen. Vanavond gaan we eten in 't Leeuwtje, tis zondag en na 2 dagen pasta kan dat wel weer.

15-5 Leerdam-Noorden

16-5 Dat was het voor deze keer

Gisteravond heerlijk een varkenshaasje gegeten in ’t Leeuwtje, de bedoeling was het Café de Klinker, maar deze was vol en daarna nog even nagekletst over de afgelopen dagen.

Vanmorgen na het ontbijt van de Coop via de kortste route naar de track, er wordt vandaag hevige regen verwacht met volgens het KNMI misschien wel code geel, we zullen onderweg kijken waar we kunnen inkorten, dit keer willen we niet nat thuis komen.

Het grootste deel van de route lijkt wel op de Ronde van Bourgogne van vorig jaar, heel veel over de dijken langs rivieren, zoals de Kromme Mijdrecht, de Amstel, de Oude Waver, de Holendrecht, de Angstel en de Vecht, gelukkig veel wind mee.

In de Hoef gaan we een lange fiets/wandelbrug over de Kromme Mijdrecht en bij Nessersluis hebben we de derde veerpont van deze tocht en fietsen we over de Stelling van Amsterdam ook al de derde verdedigingslinie met 46 forten voor de verdediging van Amsterdam, we zien het fort Waver-Amstel, niet te bezoeken want hij is verhuurd aan een wijnhandelaar.

Midden door Abcoude, ook wel het mooiste dorp van Utrecht genoemd, stroomt de Angstel met hefbrug die uitmondt in het Abcoudemeer. Het is een toeristisch plaatsje met maar liefst 73 geregistreerde Rijksmonumenten in de omgeving.

We nemen een kortere route richting Nigtevegt en komen over een hoge fiets/wandelbrug over het AmsterdamRijnkanaal die we met een lange slingerende oploop moeten beklimmen.

Tussen Abcoude en Loenen aan de Vecht passeren we diverse molens die vroeger zorgden voor de bemaling met vijzels van de onder andere de Garstenpolder, maar ook een korenmolen de Ruiter. De Poldermolen Tienhoven, sinds de oorlog “De Trouwe Waghter” omdat de molenaar onderduikers waarschuwde met tekens door de stand van de wieken.

Bij de lunch in Loenen worden we door de buienalarm gewaarschuwd voor de eerste regen en moeten we in Breukelen onder het genot van een espresso schuilen, maar gelukkig val het verder mee.

Langs de laatste rivier van deze tocht, de Vecht, staan diverse kastelen, buitenplaatsen en theekoepels – uitermate geschikt voor een recreatieve vaart. De Vecht is 600 jaar voor Christus ontstaan als deel van de Rijndelta en de bovenloop va het Oer-IJ en stond in de middeleeuwen bekend onder de naam Fectio.

We fietsen door de Tienhovense plassen, die zijn ontstaan door vervening en de diverse stadia van verzanding zorgen voor een milieu waarin bijzondere planten en dieren voorkomen.

Bij Hollandse Rading het laatste Prachtplekkie van de tocht, bijzonder type bovenleidingsportalen met als bijnaam ‘De Gotische Bogen’, omdat er in de oorlog weinig ijzer beschikbaar was, is er gekozen voor deze betonnen portalen.

We sluiten in Lage Vuursche af met een lekker biertje met bitterballen en splitsen we in Soest naar huis, voor Theo nog ongeveer 10 meter en voor mij bijna 15km. De tocht is fysiek en mentaal een geslaagde test geweest en we kunnen verder gaan plannen en organiseren naar een volgende grote uitdaging.

16-5 Dat was het voor deze keer

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eric

Ziet er weer goed uit
Mooi verslag met mooie foto’s
Veel plezier geniet er lekker van het weer zit in ieder geval mee

Anneke den Oude

Wat een mooi verhaal. Ik heb dingen gelezen die ik niet wist over mijn directe omgeving en moest hierdoor meteen aan ene Ria denken die mij ook altijd verbaast met haar kennis over dit soort dingen. Veel fietsplezier heren!

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Anneke den Oude
erna

Solene en ik hebben alles goed gelezen en de foto's bekeken. Weer een mooi verslag zo met die prachtige foto´s. Groetjes van Erna en Solene

ria

Zet 'm op!!! Mooi weer heb je. Leuk die foto's van zeer bekende plekken.

Anny

Zo zie je hoe mooi Ned is.

Arnold

Veel plezier jongens en ik hoop dat jullie deze tocht goed doorstaan. ??

Marthy

Hoi Jurrien, leuk om tussen al die foto's regelmatig iets bekends tegen te komen. Ik wens je een mooie fietstocht.

Arnold

Wederom een mooie tocht vandaag, mannen. Het Groene Hart is voor mij zeer bekend terrein. Veel plezier nog en straks lekker eten ?

Henk

Goed bezig! Nu toch al wat minder bekende plaatjes Mooi gedaan

Jeannette

Mooie verhalen over de historie en prachtige foto's! Hoe leuk om zo mijn broer met zijn beste fitsmaat Jurrien te volgen!
Veel plezier op de laatste dag, mooi weer en dat is fijn. Tot gauw.

Tony Born

Weer op de fiets mooi !! Wat is Holland toch mooi , door jullie bril ?

Arnold

Goed om te horen dat het allemaal zo goed is verlopen. Top hoor ?

Mieke

Fijn dat het geslaagd was! En droog thuis! Op naar het volgende tripje!

Anny

Proost hebben jullie wel verdient goeie training voor de lange fietstocht.

Piet van Laar

Wat een landschappen en mooie plaatsjes. Mijn aandacht werd getrokken door het plaatsje Noorden. Daar komt de vader van Jacqueline vandaan. Dus De Klinker en t Leeuwtje ken ik ook wel. Wij komen geregeld in die omgeving, vooral in Woerdense Verlaat ( whats in a name)

Betsy

Ook leuk zo in de buurt! Geslaagde test, op naar meer!!

Eric

Weer een mooie tocht gemaakt
Prachtig al die foto’s

Henk

Het zit er weer op weer een mooi bewijs dat we in een hele mooie omgeving wonen en met een biertje op gaat het fietsen nog beter

Henny Nijenhuis

Mooie verhalen en prachtige foto’s,
Succes met de volgende fietstochten

Maud

Het was een práchtrit ??‍♀️? ik heb genoten zoals altijd!! ??‍♀️ Groeten van Maud

20
0
Klik hier en laat een reactie achter.x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram